Schroth metoda - Rehabilitacija skolioze i ostalih deformacija kralježnice

Povijest Schroth metode

"Schroth metoda" datira iz 1921. godine, i nazvana je po osnivačici Katarini Schroth. 1983, godine Katarina i njezina kćer Christa osnivaju "Katarina Schroth Kliniku".

Fizioterapeuti sa svih strana svijeta odlaze u Njemačku kako bi učili Schroth metodu. Još od 1986. godine uči se pacijente kako živjeti sa skoliozom, primjenjujući konzervativne metode i važnost nošenja korzeta (Ortoze). Danas korzet predstavlja važan dio tretmana skolioza i od velikog je značaja pravilna izrada i primjena pomagala.

Osnove Schroth metode

Pacijent mora znati o kojoj i koliko iskrivljenosti kralježnice se radi. Kako bi se prekinuo začarani krug progresije skolioze, mora se smanjiti asimetrično opterećenje kralježnice, njezin efekt na statiku tijela i posturalna adaptacija prije punog sazrijevanja koštanog sustava.

Specifičan tretman za skoliozu uključuje individualni ili grupni pristup. Glavni ciljevi su otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze, povratak normalnog posturalnog poravnanja, statičko-dinamička posturalna kontrola i stabilnost. U tretman je uključeno učenje i planiranje sprecifičnih vježbi za skolioze, kao i tehnike disanja u skladu sa Schroth metodom. na taj način ohrabrujemo i osposobljavamo pacijente za izvođenje programa kućnih vježbi, kako bi postigli promjenu u držanju tijekom cijelog dana.

Ciljevi SChroth metode:

  • izbjeći opreaciju;

  • usporavanje ili spriječavanje daljenjeg napredovanja skoliotične krivine;

  • stabilizacija i korekcija kralježnice u tri dimenzije;

  • povećanje pokretljivosti prsnog koša i respiratornih funkcija;

  • postizanje simetrije trupa;

  • posturalna svijest i kontrola posturalnih promjena;

  • program kućnog vježbanja;

  • podrška za ortozu(korzet) u slučaju korištenja.

Skolioza

Skolioza predstavlja niz vertebralnih segemenata u ekstenziji ili lordozi koji se savijaju (devijacija) i aksijalno rotiraju na istu stranu.

Skolioza se koristi za opisivanje bočne iskrivljenosti kralježnice. Većina slučajeva uključuje torakalne kralješke čija aksijalna rotacija dovodi do trodimenzionalnih deformiteta prsnog koša. (Moe/Nachemson/Lehnert-Schroth)

Postoji puno varijacija iskrivljenja kralježnice čak i kod zdravih osoba. Krivina veća od 10° po Cobbu smatra se deformitetom.

Strukturalna skolioza je povezana s gubitkom fleksibilnosti u jednom ili više segmenata iskrivljenosti kralježnice. Kralješci su fiksirani u rotirajućoj poziciji, rebrena grba je rigidna, prsni koš je iskošen i izbačen iz centralne pozicije, a diskovi između kralježaka su sabijeni ili zakrivljeni.(Lonstein 1995.)

Vrlo je vjerojatno da većina strukturalnih skoloza počinje kao funkcionalno zakrivljenje i postaje strukturalno tijekom određenog vremenoskog perioda. (Riseborough/Herndon 1975. / Goldberg 1978.).

Skolioza je fiksa aksijalna devijacija kralježnice, koja ovisi o funkcionalnim i strukturalnim aspektima. Funkcionalni aspekti su povezani sa posturalnom alteracijom i mogu se popraviti tijekom terapije, strukturlni aspekti su uglavno mehaničke adaptacije diskova, kralježaka i rebara koje se ne mogu popraviti u kratkom vremenskom roku. Postoji mogućnost da se struktrualni aspketi promjene primjenom vježbi i ortoze.

Najčešći obik skolioze je idiopatska skolioza koja čini 80 - 90% svih skolioza. Pojam idiopatska znači da je porijeklo same bolesti nepozanto. Ostalih 10 - 20% su skolioze s poznatom etiologijom kao što su neuropatska, neruomuskularna ili ostale vrste sistemskih oboljenja.

Idiopatske skolioze se dijele u tri podrgurpe:

1. Infantilna idipatska skolioza (IIS) 1 - 3 godine;

2. Juvenilna idiopatska skolioza (JIS) 4 - 9 godine;

3. Adolescentdak idiopatska skolioza (AIS) > 9 godina.

Dvije nove skupine idiopatskih skolioza:

1. Skolioza kod odraslih - javlja se kod odraslih osoba koji su imali skoliozu i predstavlja obnovu progresije;

2. Degenerativna skolioza počinje u postmenopauzalnom periodu i najčešće je praćena bolom u donjem dijelu leđa, osteopenijom, segmetnom nestabilnošću ili osteoporozom.

Funkcionalna skolioza je nepravilno skoliotično držanje. Kod takvih skolioza nema anatomskih promjena na kralježnici.

Skoliotično držanje može biti posljedica skraćenja ekstremiteta ili kontraktura paravertebralnih mišića.

Kako izgleda Schroth tretman

S pacijentom prolazimo povijest nastanka skolioze, pregledavamo RTG snimak, radimo procjenu i provodimo testiranja. Za testiranje koristimo test pretklona ili Adamsov test. Ako je tijekom testa vidljiva asimetrija trupa, tada se radi o skoliozi.

Kreiramo karton korisnika gdje klasificiramo njegovu skoliozu po Schroth klasifikaciji. Izrađujemo plan i program vježbi, koji s vremenom dorađujemo. Na samom početku je važno naučiti pravilno disati. Osvjestiti i otvoriti disajne zone, održati svijest o pravilnoj posturi. Učimo ih pravilnom pozicioniranju, izvođenju vježbi i smjeru disanja. U tretmanu koristimo rekvizite: švedske ljestve, ogledala, rižine vrećice, stolice, jastučiće, štapove, lopte, strunjače, podloške...

Za svakog korisnika kreira se individualni tretman sukladno njegovoj skoliozi i mogućnostima.