Glavobolje i vrtoglavice

Glavobolje i vrtoglavice u današnje vrijeme česta su pojava i vjerojatno je svatko barem jednom u životu imao ovakve tegobe. Najčešće nastaju kao posljedica stresnog života što stavlja veliki stres i tenziju na mišiće ramenog obruča i mišiće koji okružuju temporomandibularni ili čeljusni zglob.

To su mišići poput trapezisa, pectoralisa, platysme, ekstenzora vrata, sternocleidomastoideusa massetera, pterygoideusa, digastricusa, frontalisa i temporalisa. Svi ovi mišići u stanju stresa čine tjelesnu tenziju pa tako često nalazimo lošu posturu kao posljedicu poput elevacije ramena, stisnute čeljusti, protrahirana glava s ramenima i slično. Svi ti mišići imaju polazišta i hvatišta u regijama glave, vrata, prsa i ramena. Glavobolje su stoga najčešće posljedica mišićnih tenzija.

Veliku ulogu igraju i očni mišići koji su u velikom tonusu zbog konstantnog fokusa na jednu točku poput ekrana, monitora ili televizora (smanjeni periferni vid), a na to kompenzira mobilnost vrata. Veliki broj glavobolja izazvan je upravo zbog očiju. Vrtoglavica može nastati kao posljedica disbalansa vestibularnog aparata ili sustava za ravnotežu koji se nalazi u unutarnjem uhu u obliku kristalića u polukružnim kanalićima uha. Ako se ona naruši mozak ne prima dobar feedback o položaju glave u prostoru. Pomak kralježaka i cervikalna kompresija može isto tako izazvati ovakve simptome.

Velik je spektar liječenja koji se može navesti, no prvenstveno ovisi o uzroku i stoga je bitno postaviti urednu i korektnu dijagnozu. Neke od tehnika kojima se uspješno liječe ove tegobe su tehnike relaksacije i disanja, DNS vježbe, manualna terapija, vježbama koordinacije i balansa te vestibularnog i proprioceptivnog aparata. Isto tako, sjajna je i tehnika dekompresije cervikalne kralježnice i čeljusnog zgloba te NKT tehnika koja nalazi disbalans u motornom programiranju.