Hernija diska

Naši kralješci su međusobno odijeljeni intervertebralnim diskovima. Disk možemo zamisliti kao jastučić koji ima funkciju amortizera. Sastoji se od mekšeg unutarnjeg te vanjskog prstenastog dijela. Hernija diska nastaje kada mekani unutarnji dio diska iskoči iz ležišta u kralježnički kanal te je vrlo česta pojava danas s obzirom na globalni gubitak snage u core muskulaturi čime se gube primarni stabilizatori kralježnice.

Hernija diska nastaje kao posljedica velikih kompresijskih sila između dva kralješka prilikom dužeg perioda ili naglih pokreta i trzaja. U lumbalnom dijelu kralježnice kritični moment za nastanak ozljede je laterofleksija s rotacijom. U slučaju cervikalne kralježnice kritični moment je protrakcija glave u gornjem cervikalnom dijelu i povećanje fiziološke lordoze u donjem cervikalnom dijelu.

Korekcije ozljeda se izvode manualnom terapijom preko mobilizacija kralježaka, trakcije kralježnice i korektivnim gravitacijskim položajima poput ciljanih neurodinamičkih vježbi „otvarača“. Kao sjajan alat prije mobilizacije služi masaža kako bi okolna muskulatura bila zagrijanija, a samim time i više relaksirana.

Kada dođe do nestabilnosti kralježaka ili hernije diska okolna muskulatura kompenzira spazmom kako bi zaštitila mjesto ozljede. Upravo zato prvo opuštamo mišiće, a zatim radimo na kralježnici. Nadalje, tu je i dekompresija kralježnice koja putem mehaničke trakcije radi na razdvajanju kralježaka i smanjuje kompresiju i tlak i između diskova.