Bolovi u vratu i ramenima

U današnje vrijeme bolovi u vratu i ramenima vrlo su česta pojava koja zahvaća mišiće ramenog obruča i vratne kralježnice. Vjerojatno se pitate zašto, no odgovor je u suštini vrlo jednostavan. STRES. Svakodnevna izloženost buci, žurbi, pretjeranom radu, neispavanost, nervoza i slično dovode do pretjerane aktivnosti simpatičkog živčanog sustava koji stimulira aktivnost povišenog mišićnog tonusa i puni mišiće krvlju dok probavni i imunološki sustav padaju na ništicu.

Naš obrambeni sustav označava normalan odgovor na stres pa stoga mišiće puni krvlju (kako bi se mogli boriti ili bježati) te tjera krv od centra tijela prema periferiji. To je vjerojatno služilo odlično u doba kada su ljudi živjeli na prirodan način i kada su zaista bili u nekoj životno ugrožavajućoj situaciji poput one da nas lovi divlja životinja.

No, danas je svaka druga situacija „životno ugrožavajuća“ ako pitate naš autonomni živčani sustav koji upravlja gotovo svime, nebitno bio to Vaš šef ili bilo kakav veći stres u danu koji Vi percipirate kao takvog. Mišići se na svaki taj stres pune krvlju i kontrahiraju bez da ste svjesni (time upravlja nesvjesni ili autonomni živčani sustav). Na taj način dolazi do kronične tenzije u muskulaturi i pojave nelagodi i bolova, a s time i još veća pogoršanja.