Ortopedija

Traumatologija

Ortopedija i traumatologija usko su povezane grane medicine koje se bave liječenjem lokomotornog sustava, odnosno sustava za kretanje. Ortopedsko-traumatološka grana medicine je specijalizirana za liječenje svih ozljeda lokomotornog sustava, uključujući i sportsku traumatologiju.

U mlađoj životnoj dobi ozljede su najčešće posljedica sportskih aktivnosti ili u današnje vrijeme, sve više, i posljedica napora kojem je koštano zglobni sustav izložen na poslu.

Kasnija životna dob nosi s sobom degenerativne promjene koje su posljedice kako normalnog procesa starenja, tako i ozljeda i upalnih stanja koji mogu biti ustrajan uzrok bolova i ograničenja u aktivnosti.

Starija životna dob je karakterizirana bolovima koji su i posljedica prikupljenih ozljeda tijekom godina i u vrijeme kad je izrazito bitno nastaviti se kretati i biti aktivan kako bi kvalitetno održavali fizičku i kardiovaskularnu kondiciju bolovi i otežano kretanje mogu značajno narušiti kvalitetu ali i trajanje života.

Današnji sjedilački način života, te manjak kretanja i rekreacije uzrokuje niz tjelesnih problema. S druge strane, zahtjevan sportski ritam nerijetko dovodi do brojnih ozljeda koje ograničavaju naše tijelo u svakodnevnom kretanju. Prvi korak u adekvatnom liječenju tegoba sustava za kretanje je specijalistički pregled , te postavljanje ispravne dijagnoze i sukladne terapije.

Specijalistički pregled liječnika specijalista ortopedije i traumatologije

Liječnik ortoped/traumatolog odrađuje prvi pregled te kontrolni pregled, uvid u medicinsku dokumentaciju, savjetovanje i definiranje metoda liječenja te daje preporuke i upute. Pregled liječnika ortopeda/traumatologa prvi je korak prema uspješnom rješavanju vaše dijagnoze i boli! 

1. Pregled započinje uzimanjem detaljne anamneze, pregledom nalaza te razgovorom vezanim uz sadašnje bolove i stanje.

2. Doktor ortoped/traumatolog potom radi pregled s obzirom na problematiku te nizom testova utvrđuje stanje cjelokupnog lokomotornog sustava odnosno mišića, tetiva, ligamenata i kostiju.

3. Nakon detaljnog pregleda, ortoped/traumatolog daje dijagnozu, mišljenje i nalaz po kojem se započinje s planom i rehabilitacijskim programom!

Ortoped/traumatolog, po potrebi, može indicirati određene dijagnostičke postupke zbog sveobuhvatnije i jasnije slike.

Dijagnoze i stanja za koje se pregled ortopeda/traumatologa preporučuje: