Manualnna Limfna drenaža 


Što je manualna limfna drenaža?

Manualna limfna drenaža je tehnika koju koristimo da bi uspostavili ravnotežu između tekućina u organizmu. Tehnika je temeljena na iskustvu masažne tehnike koju je razvio dr. Vodder 1936. te je utvrdio pokrete, redoslijed i način izvođenja koji se uz male preinake koristi i danas.

Manualna limfna drenaža djeluje povoljno na limfni sustav, autonomni živčani sustav, senzorne puteve refleksa boli i imunosni sustav. Uklanja višak vode i proteina iz tkiva, uklanja metabolički otpad i toksine, povećava produkciju limfocita, smanjuje stres i bol, dovodi do relaksacije i povećava stupanj rezistencije za obranu protiv infekcija.

Izvodi se segmentalno, nikad cijelo tijelo, uz isti tempo i pritisak, poštivanje smjera i točno određenim redoslijedom. Prije tretmana provode se mjerenja obujma ekstremiteta koja služe za evaluaciju stanja nakon provedene terapije.

Kakva je građa i funkcija limfnog sustava?

Limfni sustav se sastoji od limfnih žila i limfnih organa (limfni čvorovi, timus, slezena, tonzile, Peyerove pločice).

Služi za održavanje ravnoteže tekućina u organizmu, upijanje i prijenos masnoća iz crijeva u krv te obranu organizma od infekcija i bolesti.

Što je zapravo limfa?

Limfa je bezbojna do blago žuta tekućina koja nastaje cijeđenjem krvi kroz stijenke krvnih kapilara i skuplja se u međustaničnom prostoru. Sadrži vodu, proteine i štetne tvari. Nakon što se skupi dovoljna količina limfe u međustaničnom prostoru, ona ulazi u limfnu kapilaru, zatim prelazi u limfnu žilu i dolazi do limfnih čvorova. U njima se limfa razgrađuje i uništavaju se mikroorganizmi. Ostatak nerazgrađene limfne tekućine putuje prema većim limfnim vodovima i ulijeva se u prsni limfni vod i desni limfni vod koji ju dalje prenose u gornju šuplju venu gdje ulazi u venski optok krvi.

Kada sve dolazi do zastoja limfe?

Određeni patološki uvjeti mogu poremetiti ravnotežu tekućina što dovodi do nastanka edema. Faktori koji utječu na nastanak edema su povećanje kapilarnog hidrostatskog tlaka (prekomjerno zadržavanje soli i vode, visoki venski tlak, zatajenje srca), hipoproteinemija (gubitak proteina u urinu, bolesti jetre, neishranjenost), povećanje kapilarne propusnosti (bakterijske infekcije) i blokada limfnog povratka ( karcinom, infekcije, ožiljkasto tkivo, parazit filariasisa).

Uslijed ozljeda, kirurških zahvata ili zbog zračenja kod malignih bolesti, dolazi do prekomjernog nakupljanja tekućine i bjelančevina u međustaničnom prostoru. To stanje nazivamo limfedem, a može se pojaviti na ekstremitetima, trupu, abdomenu, glavi, vratu i genitalijama. Ako se ne liječi, može uzrokovati kroničnu upalu i fibroze zahvaćenog tkiva.

Kada koristimo limfnu drenažu?

Limfna drenaža se koristi kod mnogih patoloških procesa jer za njeno izvođenje nema mnogo kontraindikacija. Ima važnu ulogu u fizioterapiji, sportskoj medicini, rehabilitaciji i nakon terapije zračenjem, ali i u kozmetičkim tretmanima lica i tijela.

Indikacije

Kontraindikacije