Pomaknuća kralježaka

Pomak kralježaka označava lateralni pomak kralježaka jednog nasuprot drugog i moguća je prisutnost torzije ili rotacije kralježaka. Pomak se dešava u fasetnim ili malim zglobovima kralježnice.

Pomak kralježaka nije rijetka pojava i često se javlja zbog današnjeg načina života u kojem koristimo jednu stranu tijela i stvaramo asimetrije u posturalnom setu. Cijela kralježnica funkcionira kao jedan veliki stup i njezini dijelovi funkcioniraju tako da „komuniciraju“ zajedno i kompenziraju stabilnost ovisno o tome kako se prilagodimo na gravitaciju.

Pomak kralježaka može izazvati tegobe, a i ne mora. U slučaju pojave tegoba i bolova radimo na korekciji pomaka i vraćamo kralježnicu u ravnotežu. Samim time oslobađamo i neurološke i vaskularne strukture i osjećaj kompresije diskova i mišićne tenzije koje nastaju kao posljedica pomaka.

Pomake kralježaka tretiramo manualnom terapijom. To uključuje mobilizaciju ili manipulaciju kralježaka Maitland metodom. Korekciju koju smo postigli manualnom terapijom održavamo vježbama stabilizacije kralježnice. Ako je prisutna rotacija kralježaka korekcija se radi derotacijskim vježbama. Najviše rezultata postiže se DNS vježbama koje rade na tzv. „cilindru“ ili intraabdominalnom tlaku koji služi kao primarni stabilizator kralježnice i to preko core muskulature.