Trening s utezima usporava rast - Razbijanje mitova utemeljeno na dokazima

Trening s utezima usporava rast – RAZBIJANJE MITOVA UTEMELJENO NA DOKAZIMA

Postoji široko rasprostranjeno uvjerenje da trening s utezima, kada se izvodi tijekom puberteta/adolescencije, može usporiti rast. Zbog toga se predlaže da djeca i adolescenti u tom razdoblju svog života trebaju izvoditi samo vježbe s vlastitom težinom i ne koristiti nikakva vanjska opterećenja (bučice, girje, šipke).

Ovo uobičajeno uvjerenje nema nikakvih dokaza koji bi ga poduprli. Mnoga istraživanja su se provodila upravo za ovu temu i otkriveno je da trening s utezima NEMA negativnog utjecaja na rast/sazrijevanje kostiju:

“Trenutna istraživanja pokazuju da trening s opterećenjem može biti sigurna, učinkovita i isplativa aktivnost za djecu i adolescente” (Figenbaum i Myer, 2012.)

“Nekoliko istraživanja daje dosljedne nalaze koji podupiru dobrobiti ponovljenih, intenzivnih tjelesnih napora kod mladih ispitanika. Poboljšane motoričke vještine i sastav tijela, u smislu povećane mase bez masnoće, smanjene masnog tkiva i poboljšanog zdravlja kostiju, opširno su dokumentirani, osobito ako je sportsko vježbanje počelo rano, kada su ispitanici bili u pubertetu. Stoga se može zaključiti da je trening snage relativno sigurna i zdrava praksa za djecu i adolescente” (Barbieri i Zaccagni, 2013.)

“(Programi treninga s opterećenjem) relativno su sigurni i ne utječu negativno na rast i sazrijevanje mladih prije i tijekom ranog puberteta.” (Malina, 2006.)

“Malo istraživanja je ispitalo dugoročni učinak treninga s opterećenjem na rast. Nekolicina koji su ih provodili su otkrili, suprotno uobičajenoj zabludi da trening s otporom može usporiti rast. Znanstveni dokazi pokazuju da trening s otporom rezultira povećanjem serumskog IGF-a (hormon koji ima važnu ulogu u poticanju rasta tijekom djetinjstva i izgradnji i popravljanju mišićnog tkiva) i da nema štetnog učinka na linearni rast.” (Falk i Eliakim, 2003.)


Umjesto toga, istraživanje sugerira da kada je trening s otporom programiran na odgovarajući način i izveden dobrom tehnikom zapravo pruža brojne DOBRITI za mlade sportaše. Neke od ovih prednosti uključuju:

- povećana snaga, brzina i eksplozivnosti

- poboljšan sastav tijela

- JAČE kosti

- SMANJENE stope ozljeda

Nažalost, ova zabluda o treningu s utezima često dolazi od dobronamjernih roditelja koji ne shvaćaju da sam sport podvrgava kosti njihove djece silama koje DALEKO premašuju one u teretani (od skakanja/doskoka, sprinta npr. u atletici i gimnastici i preko udaraca u kontaktnim sportovima poput nogometa, košarke, rukometa, borilačkih sportova,…). Dakle, ako svom djetetu zabranite odlazak u teretanu, ali mu ne zabranite bavljenje sportovima, to ima vrlo malo smisla s gledišta stresa na kosti.

Koja je tada najmlađa dob u kojoj dijete može početi trenirati s opterećenjem? Australska udruga za snagu i kondiciju, u svom stajalištu iz 2018. o treningu otpora za djecu i mlade, navodi da:

“Najmlađe dijete koje bi trebalo započeti s treningom s opterećenjem je u dobi od 6 godina pod uvjetom da je zrelo za praćenje jasnih uputa i shvaćanje opasnosti prisutnih tijekom treninga.” (naravno program treninga se treba prilagoditi dobi)

Dakle, ako može slijediti upute i razumjeti opasnosti treninga s opterećenjem djeca i mladi mogu:

- dobiti dobar program koji je napisao iskusan trener snage i kondicije

- naučiti ispravnu tehniku pod budnim okom dobrog trenera i izgradi snagu!