Terapija ledom (Krioterapija): DA ili Ne?

Terapija ledom (Krioterapija): „DA ili NE?“

Ozljede lokomotornog sustava se najčešće riješavaju stavljanjem leda na ozljeđeno mjesto koje se zatim omotava elestičnim zavojem, često se stavlja longeta ili gips, te se ozljeđeni dio tijela drži na povišenom. Ta metoda se zove RICE što je engleska kratica za Rest, Ice, Compression, Elevation ili u prijevodu na hrvatski Odmor, Led, Kompresija, Elevacija.

RICE metoda se za ozljede mekih tkiva (mišića, tetiva i ligamentata) koristila kao standardna metoda već više od 40  godina, ali posljednjih godina mnogi znanstvenici su dokazali da ova metoda nije uvijek dobar izbor za provođenje terapije. Došli su do zaključka da ova metoda ne sam da nije povoljna nego je kontraproduktivna kod ozljede tetiva i ligamenata i da postoji druga metoda (MEAT) koja je prihvatljivija i bolja iz više razloga. MEAT je engleska kratica za Movement, Exercise, Analgesics i Treatment ili u prijevodu na hrvatski Kretanje, Vježbanje, Analgetici i Tretman.

Ozljedu mekog tkiva najčešće prati bolna oteklina za koju su stručnjaci smatrali da je štetna za tkivo i da se mora smanjiti. Upali su u zamku jer su mislili da su mišići jednaki tetivama i ligamentima što je daleko od isitine.


Razlika između tetiva/ligamenta i mišića je ključna zašto je RICE metoda  neprimjerena u liječenju tetiva i ligamenata. Glavna i najveća razlika je bolja prokrvljenost mišića koji zbog nje brže zacijeljuju i rijetko ostaju dugorčne posljedice i problemi, dok je kod ligamenata i tetiva  prokrvljenost slaba, pa je i cijeljenje često nepotpuno. To je uzrok kroničnih bolova i ozljeda u sportu. Oteklina u mišićima vrši pritsak na mišićno tkivo zbog čega se smanjuje cirkulacija, oteklina se povećava i produljuje se vrijeme oporavka. To može dovesti do trajnog oštećenja mišića, živaca i/ili krvotoka pa je RICE metoda dobra kod akutnih mišićnih oštećenja. To znači da se može koristiti par dana nakon ozljede mišića, ali ne i kod kroničnih bolova iako je riječ o ozljedi mišića. RICE metodu je uvijek pogrešno koristit kod oštećenja ligamentat i tetiva. Kod ligamenta i tetiva prisutan je mali dotok krvi a u nekim slučajevima može biti u potpunosti prekinut, a primjena RICE tetapije svodi se na smanjenje cirkulacije u ozljeđenom djelu, a to zapravo fali npr. ozljeđenom ligamentu. Odmor i potpuna imobilizacija štetni su jer usporavaju metabolizam u tom dijelu. Oni sami po sebi trebaju dosta da zacijele, a imobilizacijom to se vrijeme produžava. Isti učnika ima i led koji smanjuje temperatutu i tako usporava metabolizam, ali i proces oporavka. Također kao posljedica imobilizacije ozljeđenog tkiva stvaraju se adhezije ili ožiljno tkivo koje ograničavaju elastičnost i pokretljivost. 

Dr. Gabe Mirkin koji je 1978. predstavio teoriju RICE metode 2015. je objavio istraživanje koje pobija učinkovitost te metode.

Po pregledu svih istraživanja o RICE metode iz 2012. godine zaključeno je da nema dovoljno dokaza o njoj učinkovitisti. Australska udruga fizioterapeuta je u časopisu „The Age“ objavila da se led  može koristit kao terapija protiv boli, ali da usporava cjeljenje.

MEAT metoda potiče brži i kvalitetniji oporavak iz više razloga. Ključne su kontrolirane kretnje jer povećavaju dotok krvi koji otkljanja oštećene tvari, smanjuju mogućnost stvaranja adhezija, a ne dovode do daljnih oštećenja. Prirodni analgetici pomažu u zacjeljivanju mekih tkiva smanjujući  viskoznost ili ljepljivost vanstaničnih tekućina što rezultira povećanjem transporta otpadnih tvari iz ozljeđenog dijela i tako smanjuje oteklinu, a pri tome se ne remete prirodne upalne reakcije kojima tijelo obnavlja oštećenu zonu.

Nakon toga slijedi terapija stručne osobe (fizioterapeuta) koja će ubrzati i poboljšati proces oporavka. Neke od tih terapija su poprečna frikcija, mobilizacija, kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija, itd.