5 Ključnih stvari za uspješnu rehabilitaciju skolioze

5 Ključnih stvari da bi rehabilitacija skolioze bila uspješna

1. Precizna dijagnostika

- Potrebno precizno dijagnosticirati skoliozu i tip skolioze. Prvo vizualno i uz pomoć skoliometra što može provesti fizioterapeut ili liječnik. Nakon toga obavezno otići do liječnika te snimiti RTG(rendgensku) snimku skolioze jer se tek pomoću nje može precizno odrediti tip skolioze i kutovi krivina što će nam omogućiti da vidimo koliki je učinak imala rehabilitacija i odrediti daljnji plan rehabilitacije.

2. Schroth Terapeut

Naći Schroth terapeuta koji će napraviti individualan program vježbanja jer je svaka skolioza specifična i naučiti pravilno izvoditi te vježbe. (Bavljenje sportom je poželjno, ali nije terapija za skoliozu)

3. Ortoza (Korzet)

U slučaju da je skolioza prevelika (preko 20 stupnjeva) ili se prebrzo povećava uz fizioterapeuta i liječnika uključiti i ortotičara koji će napraviti ortozu(korzet) koja je individualno prilagođena te ju nositi preporučeni broj sati(minimalno je 16h dnevno). U slučaju da je skolioza veća od 40 stupnjeva većinom je potrebna operacija jer postoji velika opasnost od daljnjeg pogoršanja.

4. Disciplina

Osoba sa skoliozom treba biti jako disciplinirana, redovno vježbati , paziti na posturu i u slučaju korištenja ortoze nositi ju preporučeni broj sati dnevno.

5. Podrška okoline

Na prvom mjestu podrška obitelji koja treba biti u granicama poticanja na disciplinu, ali ne i stvaranja prevelikog pritiska i stresa da vježbanje ne bi postalo previše odbojno. Njihove vršnjake upoznati sa pojmom skolioza, da to nije bolest, da je potrebno redovno vježbati i u slučaju nošenja ortoze(korzeta) da je to samo privremena terapija koja će im pomoći smanjenju zakrivljenosti kralježnice, omogućiti kvalitetniji život i da će ju prestati nositi nakon završetka faze rasta.